הפרדת פסולת
הפרדה של הפסולת הביתית לשני זרמים (פסולת פריקה ביולוגית- "רטובה"; כל יתר סוגי הפסולת - "יבשה") או יותר, בכלי אצירה נפרדים.
התושבים אמורים להפריד את הפסולת למתקנים נפרדים, לפסולת רטובה או יבשה, כבר בבית.
הזרם הרטוב יועבר למפעל לטיפול בפסולת הפריקה ביולוגית, והזרם היבש יועבר לתחנת מעבר למיון פסולת, לצורך מיון של מרכיבי פסולת למחזור, ומשם למפעל מחזור פסולת.
פסולת שאינה ברת מחזור תועבר לאתרי הטמנה לפסולת מעורבת.
בשיטה זו הפסולת המופרדת נקייה יחסית ובעלת ערך גבוה יותר למחזור. האחריות בטיפול בפסולת חלה על הרשות המקומית.
במסגרת מדיניות המשרד להגנת הסביבה בנושא הטיפול בפסולת, מתמקדת פעילות המשרד בשני שלבים מרכזיים בתהליך:
- שלב ייצור הפסולת - באמצעות סיוע לרשויות המקומיות בהפרדת הפסולת הביתית לשני זרמים לפחות.
- שלב פתרון הקצה - באמצעות סיוע לרשויות המקומיות ולייזמים פרטיים בהקמת מתקני מיון ומחזור פסולת
למה להפריד:
- עלויות הטמנה – הרשויות משלמות היטל הטמנה על כל טון של פסולת המועברת להטמנה. יותר כדאי לטפל בפסולת המופרדת מאשר להעבירה להטמנה.
- הפחתת כמויות אשפה - אנו מייצרים בכל יום כמויות עצומות של פסולת. כל תושב מייצר ביום כ 2 ק"ג פסולת. לכמויות הפסולת הרבות יש השלכות קשות על הסביבה שלנו וכן על הבריאות שלנו עקב החומרים הרעילים הנפלטים מהפסולת. הפרדת הפסולת האורגנית תפחית באופן משמעותי את כמויות הפסולת ומאידך את המפגעים.
- חיסכון בשטחים - כל הפסולת מועברת לאתרי הטמנה הפזורים ברחבי כל הארץ ואשר תוספים שטחים פתוחים רבים שבמשך השנים הולכים ומצטמצמים. הפרדת הפסולת תפחית את כמויות הפסולת המועברות להטמנה.
- אויר נקי - הפסולת האורגנית שמועברת למטמנות מתפרקות בסביבה נטולת חמצן וגורמת לשחרור של גז מתאן – גז חממה שמגביר את התחממות כדור הארץ. הפרדת פסולת מפחיתה את התהליך הזה.
- יצירת דשן אוגרני משובח - הפרדה מאפשרת להפוך את הפסולת האורגנית לדשן אורגני משובח, שיש בו להטיב עם הקרקע ולהצמיח פירות וצמחים יפים.
- הגדלת נפח המחזור – הפרדה בין הפסולת הרטובה והיבשה תאפשר מחזור של חלק גדול מהפסולת היבשה בצורה נקייה יותר. נייר שנרטב בחומר אורגני אינו נייר משובח וטוב למחזור.
- ייצור חשמל – יש מקומות בארץ ובעולם אשר מצליחים להפיק מהפסולת האורגנית חשמל.
מה זורקים לאן?
זרם הרטוב (אורגני) נקי פח חום – שאריות מזון ומרכיסים אורגנים פריקים ביולוגית , ללא אריזות.
כגון: פירות , ירקות , מוצרי חלב ומאפים.
זרם יבש (אחד או יותר) פח ירוק – אריזות ומרכיבי פסולת אחרים בעלי תכולת רטיבות נמוכה
כגון: קופסאות שימורים , טיטולים, שקיות פלסטיק וטכסטיל.
ימי פינוי פסולת רטובה בימים שני ורביעי.
שאלות תשובות נפוצות:
- למה דווקא בדימונה? למה דווקא אני?
עיריית דימונה היא בין הרשויות המקדימות בתחום הפרדת פסולת, מתוך מטרה להמשיך לקדם את איכות החיים והסביבה בעיר דימונה. - איפה שמים את הפסולת האורגנית ואיפה את הפסולת היבשה?
את הפסולת האורגנית שמים בפח החום ואת הפסולת היבשה בפח המוטמן או בפח הירוק בבתי הקרקע. - איך אנחנו יודעים שהרשות לא באמת מערבבת את שני הזרמים ? לאן הפסולת הולכת?
ראשית, עיריית דימונה היא בין הרשויות המקדימות בהפרדת פסולת מתוך ראייה סביבתית ועושה הכל בכדי שתהליך יצלח. הפחים השונים נאספים בימים שונים ומועברים למקומות שונים. את הפסולת בפח הירוק מעבירים לאתר זוהר שבערד ואת הפסולת בפח החום מעבירים לאתר דודאים לשם טיפול בפסולת. - אם אני לא יודע היכן להשליך סוג של פסולת, מה אני עושה?
מברר במוקד העירוני או לחלופין משליך את הפסולת לפח הירוק ומברר לאחר מכן במוקד העירוני. - להמשיך להפריד בקבוקים? נייר? פחיות? בקבוקי זכוכית?
בוודאי, יש להמשיך ולהפריד ולמחזר בקבוקים, נייר, נייר עיתון, סוללות על פי עמדות המחזור המתאימות להן. - האם ניתן לשים את הפסולת הרטובה בשקית?
בהחלט כן. ניתן לשים את הפסולת הרטובה בשקית. יש לדאוג לסגור היטב את השקית לפני השלכתה. עדיף להשתמש בשקית מתכלה, אך זו לא חובה. - איך נפריד בבית מבלי שההפרדה תגרום לריחות רעים?
את הפסולת האורגנית יש להשליך לפח החום הקטן שנמסר לכם בהדרכות. יש לדאוג לסגור את הפח החום היטב. כאשר הפח סגור אין ריחות ובנוסף לדאוג לרוקן את הפח הביתי מידי יום. - למה לא לתת לתושבים גורס אשפה כמו שיש בחו"ל ?
גורס אשפה / טוחן אשפה מעביר את הפסולת האורגנית שלנו למערכת הביוב שברוב המקרים אינה ערוכה לכך בשל תשתיות ביוב ישנות.. - היכן לזרוק את הבשר?
את הבשר יש לזרוק למיכל הפסולת האורגנית, שכן הפסולת מטופלת במתקן תעשייתי. - היכן לזרוק טיטולים?
טיטולים מתכלים – ניתן להשליך לפח החום.
טיטולים שאינם מתכלים – להשליך לפח הירוק. - היכן להשליך קליפות של ביצים?
לפח החום . - היכן להשליך צואה של בע"ח? נסורת של אוגרים?
לפח החום, משום שהפסולת תטופל במתקן תעשייתי. יש לדאוג לא להשליך לקומפוסטר ביתי.
סקר פסולת וכמות מחזור לשנת 2023