מסלולים
עד 10 דקות נסיעה
- שביל נחל דימונה:
מסלול מעגלי יפה עם מצוק, נחל ופריחה מגוונת. מעגלי, מסומן לכל אורכו, טיול פריחה, מתאים לכלבים. את המסלול ניתן להתחיל בקצה המזרחי של רחוב הרב אלנקווה.
אורך המסלול: כ-4 ק"מ.
כולל בתוכו: תצפית יפה אל עבר סביבת דימונה, וריכוזי פרחים בתקופה המתאימה.
- אגם דימונה:
בדימונה נחנך בספטמבר 2016 האגם החדש בפארק בן גוריון בעיר, שכמו מתחם הפארק הנגיש הסמוך, הוקם בתמיכת קק"ל הולנד. בטקס החנוכה החגיגי השתתפו נשיא המדינה, יו"ר קק"ל, ראש עיריית דימונה ואחרים. בטקס חגיגי שנערך במאי 2017 הוקדש האגם לנשיא התשיעי של מדינת ישראל שמעון פרס ז"ל, וקיבל את השם: אגם שמעון פרס.
אופי הגעה: בוייז: "אגם דימונה".
- גן לאומי ממשית:
ממְשית הייתה עיר נבטית ששמשה תחנת מעבר ועיר חקלאות על ציר הדרך שירדה לערבה מהרי אדום, עלתה במעלה עקרבים והמשיכה לחברון ולירושלים, או לבאר שבע. בעיר נמצאו שרידים מכל התקופות הנבטיות שבהן התקיימה לצד שרידים מן התקופה הרומית המאוחרת במהלכה בוצרה העיר, ומן התקופה הביזנטית, שבמהלכה נבנו כנסיותיה. מקור השם ממשית הוא בשם הרומי-ביזנטי של העיר: ממפסיס. השם הערבי הוא כרנב (כורנוב), כשמו של משקה חלב דבש ותמרים.
במקום קיים גם חניון לילה – גן לאומי ממשית, ובתוכו 'החאן הנבטי'.
אופן הגעה בוייז: "גן לאומי ממשית".
טיולי יום
א. איזור ים המלח:
כחצי שעה מזרחה לדימונה, ניתן להגיע לאתרים מעניינים המשקיפים לים המלח. המקומות המומלצים:
מצד תמר, מצד צורים, מצפור הר צבאים, ראש מעלה חצרה ומרפסת נחל צין.
כמו כן, ניתן לארוז תיק ולטייל במסלולים הבאים:
- נחל צפית – הנחל נחשב כבטוח בתקופות האביב והסתיו. רצוי לברר האם צפוי גשם כאמצעי זהירות בסיסי. הנחל מאוד יפה ומתאים למשפחות.
- נחל פרס – הטיול בחלקו התחתון של נחל פרס מאפשר פגישה עם הטוב ביותר של צפון הנגב וצפון הערבה, בואך דרום מדבר יהודה. המסלול, שאינו קשה במיוחד ומתאים למשפחות מיטיבות לכת, עובר לאורך נחל פרס ומוביל אל מגוון נקודות קסומות: גבי פרס, קוביות ענק ומפל מרשים עם תצפית יפה לים המלח. מסלול חובה לאוהבי הטיולים.
לכתבה על המסלול לחצו כאן
- נחל תמר-צפית - השילוב בין נחל תמר ונחל צפית לטיול אחד הוא שילוב מנצח. המסלול מתחיל עם טיפוס בסולמות באפיק נחל תמר בזווית אנכית כמעט לגמרי, וממשיך בירידה בנחל צפית היפהפה. על סולם בגובה כזה עדיין לא טיפסתם, מבטיחים. גלו את החוויה הנהדרת של טיול אתגרי בשטח. כשלושה ק"מ, הוא מתאים למשפחות שמחפשות אתגר קטן. רצוי להצטייד בנעלי הרים ואורך רוח.
- גבי ימין – במרחק כחצי שעה נסיעה מדימונה, נמצאים גבי ימין נמצאים בערוצו של נחל ימין, אחד מיובליו הגדולים של נחל חתירה. מסלול ההליכה אל הגבים הינו מסלול קל המתאים לכל המשפחה. כאשר הגבים מלאים, הכניסה אליהם מתאימה ליודעי שחייה בלבד.
ב. איזור ירוחם:
- אגם ירוחם - אגם ירוחם הוא מאגר מים שנוצר על ידי בניית סכר בערוץ נחל רביבים שבאזור הר הנגב הצפוני. האגם מתמלא על ידי מי שיטפונות. האגם והפארק הסמוך מהווים נקודה ייחודית מבחינה אקולוגית, ומצויים בהם וסביבם מינים רבים של צמחים ובעלי חיים. במיוחד מהווה המקום מוקד משיכה לצפרים וחוקרי ציפורים, בשל המגוון הייחודי של עופות מים, מיני עופות מדבריים, ומינים רבים נוספים בעונת הנדידה. במקום פועל מרכז 'דוכיפת' העוסק באקולוגיה וצפרות ומפעיל נקודת טיבוע ציפורים במקום. החל משנת 2014 נערך בכל שנה אירוע ביו-בליץ באזור האגם.
- שמורת המכתש הגדול - המכתש הגדול הוא השני בגודלו במכתשי הארץ (אחרי מכתש רמון), ושטח קרקעיתו הוא כ- 50 אלף דונם, מהם כ- 38 אלף דונם נכללים בתחום השמורה. אורך המכתש כ- 12 ק"מ ורוחבו כ- 5 ק"מ. בתחום השמורה עובר כיום מסלול מסומן אחד - דרך לרכב שטח ואופניים מס' 15130, מכביש מס' 204, כ- 6 ק"מ צפונית לצומת חלוקים, החוצה את רכס חתירה ויורדת ב"מעלה אברהם" (ע"ש אברהם קריניצי, ראש עיריית רמת גן) אל המכתש הגדול, ומסתיימת באתר העצים המאובנים בכביש מס' 225, במערב המכתש הגדול.
- נחל חתירה - ערוצו של נחל חתירה מציע, עם יציאתו מהמכתש הגדול, כמה פינות מדבריות כהלכתן – גב מים ירוקים שקירות גבוהים, קרירות ושקט עוטפים אותו, קניון מדברי צחיח שמשטחי סלע לבנים מעטרים את רצפתו, ומפל מים יבש וגבוה במיוחד, שילמד אתכם צניעות מהי.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 25. בצומת רותם פונים דרומה לכביש 206. אחרי כעשר דקות נסיעה פונים שמאלה עם השילוט לעין ירקעם ולנחל חתירה, וממשיכים עוד כ-50 מטר עד החניון הקטן.
ג. מצפה רמון:
- חאן בארות – הוקם ושופץ לאחרונה על ידי קק"ל, כיום החאן מציע מוקד למטיילים מכל העולם. הוא מתחזק חשמל, מקומות להבעיר בהם אש, מזנון, שירותים ומקלחות. כל אלו נקודת יציאה להרבה מסלולים יפים באיזור.
- המנסרה - התופעה הגאולוגית המרתקת שמכונה המנסרה היא גבעת אבן חול, שבראשה מחשופי אבן חול הבנויים כעמודים משושים סימטריים, שמונחים בערימה כמו לוחות עץ בנגרייה. התופעה הגאולוגית הנדירה הזאת היא ככל הנראה תוצאה של חדירת מגמה לתוך הגבעות, התכת אבן החול בראש הגבעה, הפיכתה לנוזל וגיבושה מחדש לעמודי קוורציט (עמודי סלע קשים). לאחר נסיעה קצרה בכביש העפר נחנה את הרכב ונתחיל ללכת במסלול מעגלי קצרצר שיוביל אותנו בין העמודים המיוחדים על גבי שביל עץ שעשוי מחומרים ממוחזרים. השביל הוקם במיוחד כדי שמטיילים יוכלו ליהנות מהתופעה מבלי לפגוע בהם, אנא הקפידו שלא לרדת ממנו.
- גבעת חרוט – מסלול של 2.5 ק"מ היוצא מחניון בארות, מחניון בארות נמשיך צפונה בדרך העפר המסומנת בשחור, עד לפנייה ימינה לדרך עפר בסימון אדום. בדרך זו ניסע כ-1 ק"מ עד למזלג, שבו נבחר בדרך השמאלית (סימון שחור), שמובילה לחניון יום סהרונים. בחניון נשאיר את הרכב ונצא למסלול.
- מצד סהרונים ופרסת נקרות – מסלול מומלץ למיטיבי לכת. ניתן לקרוא עליו יותר כאן
חאן בארות: