מצבי חירום
מצבי חירום:
1. טילים ורקטות
להלן הנחיות פיקוד העורף להתנהגות נכונה בזמן התקפה
הסכנה
הטיל מסוכן לאדם השוהה מחוץ למיגון בפגיעה ישירה, כמו גם פגיעת הדף (מחומר הנפץ) או רסיסים (שהתנפצו בפגיעה והופכים לעצמים מסוכנים בעצמם). טילים אחדים מסוכנים גם בשל החומר אותו הם נושאים והם מכונים טילים בלתי קונבנציונאליים. ההנחיות להתנהגות נכונה בזמן האירוע, כמו גם ההיערכות לו, משתנות במעבר שבין הקונבנציונאלי והבלתי קונבנציונאלי. בעת הצורך תינתנה הנחיות מפורשות מראש.
הכנה לפני
חשוב לקבוע את המקום אליו ניכנס בזמן ירי טילים מבעוד מועד. בעדיפות ראשונה, יש לבחור את הממ"ד או המקלט הפרטי (פנימי לבית). בהיעדר ממ"ד או מקלט פרטי יש לבחור חדר מוגן ע"פ הנחיות פיקוד העורף. ודאו כי כל בני הבית מכירים את המרחב או החדר המוגן. חשוב לקבוע חדר זה בכל מקום בו נשהה. הקפידו לצייד את המרחב או החדר המוגן בתיק החירום ולבצע הכנה משפחתית.
קישור לרשימת מקלטים (עיריית דימונה)
השוהים במבנה
יש להיכנס תוך דקה אחת לממ"ד, ממ"ק, מקלט זמין או מרחב פנימי מוגן, לסגור דלתות וחלונות.
השוהים בחוץ
יש להיכנס מיד למבנה קרוב (שמרחקו אינו עולה על דקה). אם אין מבנה בקרבת מקום, או בשטח פתוח, יש לשכב ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
הנוסעים ברכב
יעצרו בצד הדרך, יצאו מהרכב ויכנסו למבנה או למחסה קרוב. במידה ולא ניתן להגיע למבנה או מחסה תוך 15 שניות, יש לעצור ולהמתין ברכב 5 דקות.
לאחר 10 דקות ניתן לצאת מהמיגון, אם לא ניתנה הנחייה אחרת.
אזעקה
אזעקה במצבי חירום
שמעתי אזעקה - מה עלי לעשות?
התושבים נדרשים בתוך דקה וחצי מרגע שמיעת האזעקה, לסור במהירות אל המרחב המוגן.
בזמן זה יש להתחבר לאחד מאמצעי התקשורת ולהיות קשובים להודעות המתפרצות ולהנחיות פיקוד העורף.
אמצעי התקשורת המומלצים; טלוויזיה/רדיו/ אינטרנט/ טלפונים ניידים וכל אמצעי התקשורת העומדים לרשותכם.
התעדכן גם ברדיו:
- רדיו ארצי; קול ישראל (ב', ג', 88), גל"צ, גלגל"צ
- רדיו מגזרי: קול חי, קול ברמה, גלי ישראל, א- שאמס, אמהרית
אזור ההתרעה (נגב מזרחי 301) + מפת התגוננות
אזור התגוננות (נגב מזרחי 301) - זמן התגוננות הוא דקה וחצי
https://www.oref.org.il/Sip_Storage/FILES/4/7734.png
- נשמעת אזעקה בזמן נהיגה - מה עושים?
בהישמע אזעקה יש להיכנס למרחב המוגן במסגרת פרק הזמן העומד לרשותכם והוא דקה וחצי.
להלן ההנחיות:
השוהים במבנה
- ייכנסו לממ"ד, ממ"ק, מקלט, חדר מדרגות או חדר פנימי ויסגרו דלתות וחלונות.
- השוהים בחוץ: בשטח בנוי, ייכנסו למבנה או למחסה קרוב.
- בשטח פתוח, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
הנוסעים ברכב - יעצרו בצד הדרך, ייצאו מהרכב וייכנסו למבנה או למחסה קרוב.
- אם לא ניתן להגיע למבנה או למחסה יש לצאת מהרכב, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
- אם הנכם נמצאים בעיר או בכל מקום אחר בו יש מבנים בסמוך, יש לעצור במהירות ובזהירות את הרכב בצד הדרך ובהתאם למה שזמן ההתרעה מאפשר לכם להגיע למבנה הקרוב ביותר ובכך למעשה לבטל כמעט לחלוטין את הסכנה לפגיעה.
מה אם אין בסביבה הקרובה מבנים?
חשוב מאוד לעצור את הרכב בצד ובהתאם לזמן העומד לרשותכם, לסרוק את האזור סביב ולתפוס מחסה. חשוב להדגיש כי גם בטונדה קטנה, גדר הפרדה מבטון, תחנת הסעה, תלולית עפר, בור ואפילו אבן שפה יכולים לספק הגנה מסוימת ולהקטין באופן משמעותי את הסיכויים שתפגעו.
אם סביב הכל חשוף ואין שום דבר שיכול לספק הגנה, האם לא כדאי פשוט להמשיך בנסיעה?
לא. מעבר לעובדה שהרכב לא באמת מספק הגנה לנוסעיו מפני פגיעה ישירה או רסיסים, במהלך השנים של העימות הנוכחי ספרנו יותר נפגעים מתאונות דרכים שהתרחשו בעקבות אזעקות, מאשר פצועים מהטילים עצמם. התאונות הללו התרחשו כאשר אנשים המשיכו לנסוע למרות האזעקה התנגשו ברכבים שניסו לעצור בצד, או ברכבים שנהגיהם סטו בחדות או איבדו שליטה על ההגה כתוצאה מהתפוצצות סמוכה.
בכל מקרה, חשוב לעצור בבטחה בצד ואם יש אפשרות לצאת מהרכב, לרוץ לשולי הכביש ולשכב על הרצפה עם הראש כלפי האדמה כשהידיים מגינות על העורף והראש.
לנוסעים בתחבורה הציבורית - תנועה בצירים בין עירוניים- בהישמע אזעקה על הנהג לעצור בצד הדרך לפתוח את הדלתות, על הנוסעים להתכופף מתחת לקו חלונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
- תנועה בצירים עירוניים - בהישמע אזעקה על הנהג לעצור בצד הדרך, לפתוח את הדלתות, על הנוסעים לרדת במידה ויש מבנה קרוב, במידה ולא ניתן לרדת מהאוטובוס או שאין מבנה קרוב על הנוסעים להתכופף מתחת לקו חלונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
שאלות ותשובות
שאלה: האזעקה לא פעלה, למה?
תשובה: הצופרים המותקנים ברחבי הארץ נועדו לשרת אך ורק את השוהים מחוץ למבנים ולכן ייתכן שאזרח אשר שהה בביתו בתנאים מסוימים (חלונות הבית סגורים, טלוויזיה פועלת ועוד) לא ישמע את האזעקה. בשעת חירום, פיקוד העורף יפעיל מערכות נוספות להעברת ההתרעה לתושבים – הפעלת גלים שקטים ברדיו, התרעה בסלולארי ועוד.
לכן, חשוב לשאול את הפונה את השאלות הבאות -
איפה שהית בזמן האזעקה? במבנה או בחוץ? האם החלונות היו פתוחים או סגורים?
לצד זה, ייתכן כי הייתה תקלה בצופר ספציפי. הנושא ייבדק ע"י אנשי מקצוע.
שאלה : האם ההתרעה במלחמה מתבססת על אותם צופרים שמשמשים ליום העצמאות ויום הזיכרון?
תשובה: כן, אלה אותם צופרים.
שאלה: הצופר שליד ביתי משמיע קולות מוזרים / איתותים / לא מפסיק לצפור.
תשובה: ככל הנראה מדובר בתקלה בצופר. נדרש לרשום את פרטי האזרח, פרטי התלונה (אילו צלילים נשמעים) וכתובת מדויקת של הצופר / הפונה ע"מ לאפשר איתור הצופר הבעייתי
שאלה: התקינו צופר מאוד קרוב לביתי ואני מבקש שיזיזו אותו
תשובה: מיקום הצופר נקבע ע"י הרשות המקומית ע"פ יעוץ של פיקוד העורף. מיקום הצופר ישפיע על פיזור עוצמת האזעקה בעת הפעלה ומותקן ע"פ צרכי הרשות ובהתאם לתקנון. עליך לפנות לקב"ט העירייה להגשת תלונה ובאחריות הרשות לבחון את בקשתך.
שאלה: הכורזית / דיווחית / ביפר שברשותי / ברשות המוסד אליו אני משתייך אינו פועל. מי אחראי לתקן אותו?
תשובה: עליך לפנות לגוף ממנו רכשת את האמצעי – חברת ביפר.
אם מדובר בביפר לחירש, קיימת אחריות של שנה על חלקי המכשיר או תיקונים קטנים. אם המכשיר התקלקל או נרטב ואין אפשרות לתקנו, יחויב הזכאי לשלם את עלות התיקון או רכישת ביפר חדש.
שאלה: נגמרו לי הסוללות בביפר. מי אחראי לספק לי סוללות חדשות?
תשובה: מכשיר הביפר מגיע עם סוללות AAA אלקליין בלבד (כמו סוללות של שלט טלוויזיה). אין לשים סוללה אחרת. הדבר עלול לגרום לנזילה וקלקול המכשיר. האחריות להחלפה ורכישת סוללות חדשות הינה בידי מחזיק הביפר.
דגשים: יש להתרחק מחפצים בלתי מזוהים. במידה וראית רקטה/טיל על הארץ, יש להרחיק סקרנים ולהודיע לגורמי הביטחון. אין להתקהל באזור האירוע, התקהלות מסוכנת, מחשש לירי/רקטות טילים נוספים.
רעידת אדמה
ההתרעה החדשה מפני רעידת אדמה
קישור הטמעה לסרטון פיקוד העורף
פיקוד העורף מעדכן אודות ההתרעה החדשה מפני רעידת אדמה
מעתה תוכלו לקבל התרעה רגע לפני: רשות החירום הלאומית והמכון הגיאולוגי התקינו מערכת של רשת גלאים סיסמיים ברחבי המדינה, המאפשרת לזהות רעידת אדמה בראשיתה. מערכת זו חוברה למערכת ההתרעה של פיקוד העורף כדי לספק לציבור התרעה על התרחשותה של רעידת אדמה. באופן זה תוכלו לדעת מה קורה רגע אחד לפני, ולהספיק להגיע למקום בטוח.
ההתרעה תופיע ביישומון פיקוד העורף - המספק התרעה אישית לנייד בהתאם למיקום שבו אתם נמצאים. בקבלת התרעה על רעידת אדמה, יופיע על המסך הכיתוב ""רעידת אדמה"" בתוספת צליל קצר שנשמע כמו אזעקה כדי לעורר את תשומת הלב לכך שקיימת סכנה, המלווה בכריזה: ""רעידת אדמה"" והנחיות כיצד לנהוג כדי להגן על עצמכם.
ובצופרי פיקוד העורף - ההתרעה על רעידת אדמה תופעל באמצעות צליל קצר שנשמע כמו אזעקה כדי לעורר את תשומת הלב לכך שקיימת סכנה, בתוספת כריזה שחוזרת מספר פעמים: ""רעידת אדמה".
למידע נוסף והנחיות היכנסו לפורטל החירום הלאומי נפתח בחלון חדש
התנהגות נכונה בשעת רעידת אדמה
בעת שהייה בתוך מבנה
אם אתם נמצאים בתוך מבנה וחשים שהאדמה רועדת תחת רגליכם, עברו במהירות למקום בטוח - על פי סדר העדיפויות שלהלן: שטח פתוח – אם ניתן לצאת מהמבנה בתוך שניות – צאו מהמבנה אל שטח פתוח. בעיקר השוהים במבנה חד קומתי או בקומת קרקע.
אם לא ניתן לצאת מהמבנה במהירות- היכנסו למרחב המוגן (ממ"ד). יש להשאיר את דלת הממ"ד פתוחה. אם לא ניתן לצאת מהמבנה במהירות ואין מרחב מוגן - צאו אל חדר המדרגות ואם ניתן, המשיכו לרדת אל היציאה מהבניין. רק אם אינכם יכולים לפעול כך- תפסו מחסה תחת רהיט כבד, או שבו על הרצפה צמודים לקיר פנימי.
בעת שהייה בחוץ
אם הרעידה מתרחשת כשאתם מחוץ לבנין - הישארו בשטח הפתוח והתרחקו ממבנים, מגשרים ומעמודי חשמל.
מזג אוויר סוער
">http://
אחד ממצבי החירום העלולים לפקוד אותנו הוא מזג אוויר סוער. בימים של גשם או סופות, ערים וישובים עלולים להיות מנותקים ממים וחשמל. על כן, אנו ממליצים לכם על מגוון דרכים בהם תוכלו להתכונן למזג אויר סוער ולוודא כי אתם ומשפחתכם מוכנים.
רשימת בתי הספר שמתוכננים לשמש מתקני קליטה בחירום
שם מתקן הקליטה |
מיקום בעיר |
תיכון אפלמן |
רח' המעפיל |
תיכון זינמן |
שד' הרצל |
ביה"ס מנחם בגין |
שכ' תשלוז |
ביה"ס נווה עמרם |
רח' מרחבים |
ביה"ס דקלים |
שכ' לדוגמא |
ביה"ס יצחק שדה |
שכ' נווה דוד |