הבית החם לנערות

מופעל בשיתוף עם עמותת "יחדיו". אל המקום מגיעות 30 נערות כל יום בין השעות 14:30-19:00 המחולקות על פי קבוצות גיל.

סיכויים

תוכנית שמטרתה היא צמצום מימדי העבריינות החוזרת בקרב בני נוער בגילאים 12-18 ובני נוער עולה, שנחשדו או ביצעו עבירה בעבר, באמצעות שילובם בקהילה ויצירת רשת בטחון. התכנית מעניקה ליווי אישי לנער ולהוריו, בניית תוכנית אישית על פי צרכי הנער ומתן חונכות אישית לנער על ידי סטודנטים. במסגרת התוכנית מתקיימת עבודה קבוצתית תוך שימוש באמצעים יצירתיים, כגון: מוסיקה, תיאטרון, בעלי חיים ועוד וכן, כל משתתפי התוכנית לוקחים חלק  בפעילות התנדבותית למען הקהילה.

מיל"ה (משטרת ישראל למען הנוער)

התכנית מיועדת לנערים/נערות אשר ביצעו עבירה פלילית בגילאי 14/18 ומוכנים לעשות שינוי חיובי ומשמעותי בחייהם. המשתתפים מקבלים כלים להתמודדות ביום יום, לוקחים חלק בתוכניות מניעה כגון: אלימות במשפחה, סמים ואלכוהול, מיניות, חוק נוער, התנדבות בקהילה, פעילויות ספורט מגוונות, שיחות אישיות, שיחות עם ההורים. למסיימי התוכנית בהצלחה נמחק הרישום הפלילי. 

אפיקים

תוכנית לצעירים בני 18-27, שמטרתה לסייע לצעירים נטולי עורף משפחתי- כלכלי, שאינם לומדים ואינם עובדים בעבודה מסודרת/ איכותית ומתקשים בהשתלבות במסגרות. התוכנית אורכת כשנה וחצי ומסייעת לצעירים להשתלב באופן מיטבי בשוק העבודה, דרך ליווי אישי, סדנאות קבוצתיות והכשרה מקצועית בהתאמה אישית.

רכיבה טיפולית לילדים ונוער

רכיבה טיפולית מספקת מענה לצרכים הרגשיים של הילדים ומסייעת לגשת אל הבעיה לפני שמתעצמת. כפועל יוצא, הלשכות לשירותים חברתיים ומרכז אופק לנוער וצעירים של אגף הרווחה, החליטו להרחיב את המענה הטיפולי והחוויתי עבור ילדים ונוער באמצעות רכיבה טיפולית בחוות הרועים. הילדים והנערים מגיעים לחווה כקבוצה, רוכבים יחד ועובדים כקבוצה שלמה, דבר המאפשר אינטראקציה חברתית המדמה את החיים בצל המשפחה והכיתה ומאפשרת קבלת סמכות, התמודדות עם מצבי לחץ, עמידה בגבולות, דחיית סיפוקים ויכולת חיקוי חיובית. השנה ייפתחו קבוצות נוספות לילדים ונערים תושבי העיר דימונה.

מעטפת

בשנת 2015 החלה לפעול תוכנית "מעטפת" לנערות המצויות הבקצה רצף הסיכון, מענה זה מונע את הוצאתן מבית הוריהן תוך יצירת מעטפת קהילתית הנותנת מענה לרוב הצרכים של הנערות ומשפחותיהן. בשנת 2017 התתבססה התוכנית כמענה לנערות נוספות. הוקמה תשתית עבודה וחל שיפור דארמטי במצבן של הנערות בתוכנית ובני משפחותיהן.כל הנערות המשתתפות יצאו ממצבי הסיכון, התגייסו לצה"ל או לשירות לאומי אזרחי ומשפחותיהן מדווחות על שיפור ניכר  בסוף שנת 2018 יסיימו 5 משפחות את השתתפותן בתכנית בשנת 2019 ישולבו 5 נערות חדשות ומשפחותיהן.

תכנית 'הלב'

מענה טיפולי לנערות הנמצאות בקצה הרצף הסיכוני. נערות החשופות באופן מתמיד לסיכונים הכוללים שוטטות, ניתוק, שימוש מזדמן בסמים ואלכוהול. התנהגויות מסכנות אלו, נובעות מנסיבות חיים הכוללות עוני, הדרה חברתית, פגיעות יתרה לאלימות על כל סוגיה בתוך המשפחה ומחוצה לה, השתייכות למשפחות החוות ריבוי משברים ועוד.  כתוצאה מכל אלה, חלקן הגדול של הנערות, אינן משתייכות למסגרת כלשהי על בסיס קבוע.  מדובר בנערות אשר בשלבי חייהן השונים, חוו אכזבות רבות מעולם המבוגרים, הממסד וגורמי סיוע ואמונן בכל אלה נמוך מאד או כלל לא קיים. אורח החיים שסיגלו לעצמן הנערות, מסייע להן לשרוד את היומיום ושינוי בו מהווה ויתור על הגנות והרגלים המסייעים להן לשרוד.

המרחב טיפולי מהווה בסיס ממנו מתבצעת העבודה. הנערות יכולות לצרוך שירותים במרחב עצמו  או את סיוע הצוות והקשר עימו מחוץ למרחב. אי לכך ישנה מחד, משמעות לכך שיהיה "בסיס" מרחבי, ולצד זה הבנה כי ההתערבות עם כל נערה תיערך במקום ובקצב המתאים לה.  מדובר למעשה במענה מודולרי המאפשר לכל נערה לצרוך מתוך בחירה את סוג ואופן הקשר שמתאים לה.  המטרה הינה להרחיב ככל הניתן את מרחבי ההשפעה על הנערות ולהנגיש את השירות ככל הניתן.

עבודת הצוות כולל שני מרכיבים עיקריים: 1. יצירת קשר בינאישי מיטיב. 2. תיווך אקטיבי למערכות נוספות בקהילה הקרובה והרחוקה, על מנת להנגיש לנערה שירותים להם היא זקוקה וזכאית.

המרחב הטיפולי  שם דגש על חופש הפעולה של הצוות להפעלת שיקול דעת מול כל נערה בכל זמן נתון. הוא מאפשר עבודה גמישה המותאמת לצורך האישי של כל נערה.

תכנית דרך המל"ך

תכנית שעיקרה תיווך בין בני נוער וצעירים בסיכון למעסיקים לצורך שילובם במסגרת תעסוקתית מסודרת ומתגמלת תוך יצירת קשר אישי מיטיב בין המעסיקים למועסקים. התכנית באה לתת מענה בעיקר לבני נוער וצעירים מחוסרי עורף משפחתי.

היחידה לטיפול בנשים נפגעות טראומה מינית

בשנת 2017 החל מענה חשוב לטיפול בנשים שחוו טראומה מינית. גוייסה עובדת בחצי משרה המענה ניתן ל 12 נשים וקיים תור המתנה של עוד 6 נשים. בשנת 2018 הורחב המענה לעובדת נוספת בחצי משרה. כעת מטופלות 24 נשים וקיים תור המתנה של 6 נשים וזאת במימון משרד הרווחה.

טיפול בלהט"בק (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים/יות, ביסקסואל וקוויר)

השירות לנוער צעירות וצעירים, החל בפיתוח והפעלת מענים לאוכלוסיות להט"ב בגילאי 13-25 מזה 6 שנים. היוזמה לכך החלה לאחר הפיגוע בבר-נוער בתל אביב, ובמהלך השנים הללו השירות הרחיב פעילותו בתחום, בשיתוף פעולה הן עם עמותות וארגונים המייצגים אוכלוסיה זו. אנו נחשפים ומאתרים סוגיות וקשיים רבים, אליהם נקלעים בני הנוער והצעירים: אי הבנה של מצוקותיהם, קשיים רגשיים, אי קבלה ודחיה, "בורות" בנושא זה, טראומות ילדות, ניכור מצד ההורים ואי ידע של אנשי טיפול.

לאור זאת, בשנת 2018 החל בדימונה במרכז אופק מתן טיפול פרטני לאוכלוסייה זו על ידי מטפלת מומחית וכן נפתח מועדון "איגי" אחת לשבוע למפגש קבוצתי מעצים לאוכלוסיית הלהטב"ק.

טיפול בנוער נפגע סמים ואלכוהול

בשנת 2016 החל טיפול בנוער נפגע סמים ואלכוהול ע"י עו"ס בחצי משרה ל- 15 בני נוער זאת לאחר תהליך ארוך מאוד שנעשה ע"י צוות מוביל הנוער ביישוב. מנתונים שנאספו ממשטרת ישראל ומהעובדים הסוציאליים הובן כי מדובר בתופעה קשה שמחייבת התערבות טיפולית פרטנית וקהילתית. בשנת 2018 התופעה החמירה עד מאוד והיקף בני הנוער המשתמשים בסמים ואלכוהול גדל בצורה משמעותית.  מתוכנן המענה להימשך תוך יצירת רצף מניעתי וטיפולי מערכתי ביחד עם מערכת החינוך.

מט"ל

מסגרת טיפולית כוללנית בקהילה המעניקה לבני נוער בסיכון ובמצוקה (בנים) מענים בתחום האיתור, טיפול וחינוך. כמו כן, במסגרת זו ניתן סיוע אישי וכלים להתמודדות עם קשיים ואתגרים. המרכז פועל 3 פעמים בשבוע בשעות אחר הצהרים והערב ומצוי במועדון הנוער של מרכז אופק הנגיש לאוכלוסיית בני הנוער. אוכלוסיית היעד היא בני נוער המשולבים במרכזים או נערים העשויים להתאפיין באחד או בכמה מהקשיים הבאים: רמה נמוכה של הישגים אקדמים, קשיי הסתגלות למסגרות למידה, נשירה גלויה וסמויה ממסגרת למידה, הימצאות במצב ניתוק ממסגרות חברתיות וקהילתיות, בני נוער החווים ניצול או שהינם תוקפניים כלפי אחרים או שחוו תוקפנות, חווים הדרה, מעורבים  בפעילות לא נורמטיבית כולל שימוש מזדמן בסמים ואלכוהול. בשנת 2019 ינתן גם מענה של טיפול לווייני לעוד 15 נערים שלא מגיעים למרחב המט"ל.